Försäkringskassans skylt.
Foto: Christine Olsson/TT
Kalmar län

"Försäkringskassan övertolkar assistansdom"

1:12 min

Strokedrabbade Mikael Foss och tusentals andra med assistans har hamnat mitt i en tolkningstvist. Nu hävdar justitierådet Thomas Bull att Försäkringskassan tolkat domen för snävt.

– Om det är så att man sitter bredvid en person på natten som behöver viss hjälp och hjälpen är kvalificerad, så säger inte vår dom något om hur man ska se på den tiden.

För sex veckor sedan blev Mikael Foss av med delar av sin personliga assistans. Sedan dess har han fått uppsöka akuten flera gånger. 

Flera tusen drabbats

Foss är en av tusentals som nu drabbas av Försäkringskassans hårdare regler för när man får betalt för personlig assistans.

Den statliga myndigheten hänvisar i sina beslut till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Men nu visar det sig att Försäkringskasssan kan ha övertolkat den.

Det hävdar justitierådet Thomas Bull som själv varit med och dömt.

Väntetid ger ej assistans

Försäkringskassans tolkar domen som att  "väntetid och beredskap" inte ska ge rätt till assistans.

Konkret kan det handla om tiden när en assistent sover i närheten för att vara beredd att byta en sond om natten. Då är det bara sondbytet som ger rätt till assistans och inte tiden före och efter. Men justitierådet Thomas Bull anser inte att domstolen tagit ställning i den här frågan.

– Vår dom säger inget om hur man ska se på den tiden.

Men Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan, menar tvärtom att man inte hade kunnat tolka domen på något annat sätt.

– Jag anser att vi följer domen och det generella uttalande som görs där. Det här är den tolkningen vi gör.

Försäkringskassans tolkning gäller tills att regeringen kommer fram till om det blir en lagändring i vår.   

– Ska man vara lite självkritisk såhär i efterhand kanske vi skulle ha varit lite tydligare, säger justitierådet Thomas Bull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista