Annica Wiegert
1 av 4
Annica Wiegert tillsammans med en mask i form av en dödskalle som en av de intagna på anstalten i Kalmar har gjort. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Text
2 av 4
Texten skriven till masken dödskallen. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Enhörning
3 av 4
Enhörningen är en av maskerna som två av de intagna tillverkat tillsammans. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Rävmask
4 av 4
En av de intagna har valt att se sig som en räv. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Fångar ställer ut: "Många gillar glitter väldigt mycket"

2:56 min

Det började med pärlarmband och nu har de intagna på anstalten i Kalmar gjort utställningen "Vi bredvid" med masker som visas på Kalmar konstmuseum.

Skapandet tog fart för de intagna på Kalmaranstalten i och med att Annica Wiegert började arbeta som lärarvikarie på fängelset. Hon märkte att det fanns ett behov av någon form av kreativt uttryck.

Gruppen som ville pyssla och skapa växte och snart kom tanken på att teckna självporträtt. Porträtt som sedan fick ligga till grund för de masker som nu ställs ut på museet.

Färg och formlära har diskuterats och tekniken med papier-maché är de intagna numera väl förtrogna med.

– Det har visat sig att många av de här grabbarna gillar glitter väldigt mycket, berättar Annica Wiegert.

Det har handlat om att skapa och att vara kreativ, men skapandet av just självporträtt och masker har gett tillfälle för samtal. De intagna har också skrivit små korta texter till sina masker.

Utställningens namn har de intagna själva kommit på. Texten stod på tavlan en dag när Annica Wiegert kom till jobbet och hon frågade vad det betydde:

– "Vi är ju lite bredvid" fick jag till svar då, "vi är ju inte som alla andra".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista