Kalmar tingsrätt
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Oskarshamn

Rättegång mot rånåtalad avslutad – erkände flera brott

1:25 min

Under onsdagen hölls sista delen av rättegången mot de två män som står åtalade för flera rån och rånförsök i Oskarshamn i våras. Nu handlade det om åtalspunkterna ringa narkotikabrott och olaga hot.

Det är den ena av de två unga männen som har åtalats för flera andra brott som inte direkt har med rånen att göra, men som är brott som begåtts under samma tidsperiod, och dessutom i häktet under hösten.

Dels handlade det om att han hade avvikit från skyddstillsyn som han dömts till i ett mål i Eksjö tingsrätt efter ett kioskrån i Tranås. Domen kom den 4 maj, alltså mitt emellan två av rånen i Oskarshamn som han nu också står åtalad för.

Det handlade också om narkotikabrott efter han gripits på stan i Oskarshamn påverkad av cannabis.

Och på den punkten kan rättens ordförande i dag ha slagit rekord i hur kort ett förhör egentligen kan vara i en tingsrättsförhandling.

– Hade du rökt på den där kvällen, frågade ordföranden.

– Ja, svarade den åtalade.

Sen kunde man gå vidare med ytterligare brott som ska ha begåtts i häktet, bland annat ska mannen ha slagit sönder en tv i en av häktets celler och klottrat på väggen i en annan cell.

Den åtalade mannen erkände i dag allt som lades honom till last utom olaga hot mot en av häktesvakterna, där menade mannen att innebörden av det han sagt inte var menat som ett hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista