elever i klassrum
Eleverna i klass 5 väntar spänt på att få komma igång med frågorna Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar län

Start för uttagningen till Vi i femman

1:01 min

Sveriges största kunskapstävling startade under onsdagen. Det handlar om Vi i femman. Femmorna på Rinkabyholmsskolan utanför Kalmar var några av deltagarna.

Spänningen är olidlig i klassrummet på Rinkabyholmsskolan. Läraren står och försöker få uttagningsprogrammet att starta på datorn. Exakt klockan 10 går det att få bild på den vita tavlan. De 20-talet eleverna följer koncentrerat med när programledaren Richard Olsson ställer de första frågorna. Totalt blir det 25 stycken 1X2-frågor.

På rasten efter uttagningen samlades eleverna i klungor på skolgården och pratade om uttagningen.

– Vi tycker det var medelsvåra frågor. Vissa frågor har vi inte pluggat på om. Religionen och mattefrågorna var tuffa, lyder omdömena från Alva Ljungstedt och Tuva Bergstam.

De bästa klasserna går vidare från uttagningen. Vilka det blir avslöjas den 12 december. Sen tävlar åtta klasser i varje P4-område om att bli länsmästare under januari och februari i radio. Sen blir det slutfinal i tv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista