Gymnasieelever Lars Kaggskolan
Gymnasieeleverna Rebecka Nielsen, Ida karlsson, Edvin Kristiansson och Alexander Karlsson på Lars Kaggskolan diskuterar alkohol och droger. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Ungdomar: Föräldrar har hårdare inställning till droger än alkohol

Gymnasielever tror föräldrar blir argare över droganvändning än alkholintag
1:53 min

CAN-undersökningen presenteras i dagarna. Fyra gymnasister på Lars Kaggskolan funderar kring relationen bland unga till alkohol och droger.

Det är årskurs nio på högstadiet och årskurs två på gymnasiet som får fylla i enkäten som CAN-siffrorna baseras på varje år. Edvin Kristiansson i årskurs 1 på byggprogrammet tro att man är ärlig i sina svar eftersom svaren är anonyma.

För Alexander Karlssons del, också han årskurs 1 på byggprogrammet, tror han att det finns ett visst grupptryck när det gäller att testa alkohol. Han själv har haft modet och självkänslan att säga nej.

Rebecka Nielsen, årskurs 1 på naturvetenskapligt program, upplever det hela precis tvärtom. Hon känner inget tryck att testa vare sig det ena eller andra:

– Man gör som man vill.

Den som är äldst i sällskapet, Ida Karlsson, årskurs 3 på teknikprogrammet, kan se en skillnad när det gäller grupptryck från årskurs till årskurs. Ju äldre man blir, ju mer sköter man sig själv och gör som man vill.

De är dock överens alla fyra om att föräldrarnas inställning till droger är bra mycket hårdare än till alkohol. Edvin Kristiansson har sin tanke om varför det är så för föräldrarnas del.

– De tar droger som mer olagligt, menar han.

De är alla fyra delar av det projekt som Lars Kaggskolan driver, den så kallade "Kaggpiloten". Där har eleverna fått arbeta med information om just alkohol och droger i samarbete med länsstyrelsen, polis och Åklagarmyndigheten. Något som eleverna har tyckt om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".