Clara Henriksson och Olof Emilsson framför en trävägg. Clara håller i ett papper.
Foto: Eric Porali/Sveriges Radio
Kalmar län

Ny rapport visar: Så ser ungdomars drogvanor ut i länet

Andelen unga som konsumerar mycket alkohol har ökat drastiskt både bland niondeklassare och gymnasieungdomar i Nybro. När det kommer till ungas bruk av narkotika ligger Kalmar län under rikssnittet.

I dag publicerades årets CAN-undersökning. Undersökningen bygger på enkäter som skickas ut till elever i årskurs nio och unga som går på gymnasiet i årskurs två. Frågorna handlar om vilka droger de brukar och hur mycket eller ofta. 

Kommunerna Borgholm, Vimmerby och Mönsterås är inte med i undersökningen.

Här är resultaten från rapporten, del för del.

Alkohol:

Andelen niondeklassare som provat alkohol de senaste 12 månaderna har sjunkit i några kommuner sedan 2015. Men i Kalmar, Nybro och Mörbylånga har andelen ökat. Mest har det ökat i Kalmar kommun.

Bland gymnasieungdomar har andelen som uppger att de provat alkohol de senaste tolv månaderna ökat i Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Västervik.

En sak att notera är att andelen unga dricker mycket alkohol har ökat drastiskt både bland niondeklassare och gymnasieungdomar i Nybro. Bland gymnasieungdomar i årskurs två från strax över 10 procent till nästan 35 procent på två år.

Att komma i håg är att alkoholkonsumtionen är på historiskt låga nivåer i Kalmar län så väl som riket.

Narkotika:

Andelen unga som provat narkotika de senaste 12 månaderna har ökat både bland niondeklassare och gymnasieungdomar i årskurs två sedan 2015. Men länet ligger fortfarande under rikssnittet.

Procentuellt har andelen niondeklassare som provat narkotika de senaste 12 månaderna ökat mest i Torsås, Västervik och Oskarshamn.

Bland gymnasieungdomar har det ökat i både Kalmar, Nybro och Högsby. I procent är narkotikabruket bland elever i årskurs två på gymnasiet störst i Kalmar. 

Tobak: 

Andelen unga som råker dagligen eller nästan dagligen ligger på samma nivå som i resterande landet. 

Den totala andelen unga som röker ofta eller bara i bland har ökat något de två senaste åren och ligger aningen över rikssnittet. 

Mest röker ungdomarna i Hultsfred. 

Andelen unga som snusar ligger också över rikssnittet. Mest snusar skolungdomarna i Emmaboda kommun. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista