Ruben Öberg vid sjö.
Ruben Öberg, VA-chef på Västerviks kommun. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Västervik

Utbyggnaden av vatten och avlopp på Hornslandet klar

1:04 min

Drygt tio år efter att projekteringen började har nu hela Hornslandet utanför Västervik fått kommunalt vatten och avlopp och på måndag invigs den sista delarna av det omdiskuterade nätet.

– Det har varit en riktig resa att göra med många stora utmaningar och problem att lösa under vägen. Men summa summarum nu när slutmålet är uppnått så ser vi att det här är ett projekt som vi landat väl, trots allt, säger Ruben Öberg som är VA-chef i Västervik.

Den här utbyggnaden har varit långt ifrån smärtfri. Det har varit diskussioner om vilken teknik som är bäst, om priset och om den behövs över huvud taget.

Men nu har några hundra hushåll på Hornslandet fått kommunalt vatten och avlopp.

Orsaken till att det blev kommunalt vatten och avlopp över huvud taget var krav från Länsstyrelsen för vissa känsliga delar av området som ligger precis vid kusten.

– Det är ett övergött hav och det vill man undvika. Då är ett allmänt VA-nät det man i allmänhet tänker sig för att lösa de problemen, säger Ruben Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista