Josef Arifi, Abdullah Samadi, Barbro Karlsson och Abdul Basir står bredvid varandra och håller om varandra.
1 av 2
Josef Arifi, Abdullah Samadi, Barbro Karlsson och Abdul Basir. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Azisullah Husseini sitter i en soffa.
2 av 2
Azisullah Husseini. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar län

Drömhotellet räddar ensamkommande från självmord och hemlöshet

2:32 min

Kommunerna har fått pengar från staten för att hjälpa nyanlända. Men det dröjer innan hjälpen når fram. Till dess sliter ideella krafter på Drömhotellet för att hjälpa så gott de kan.

Många ensamkommande ungdomar som bor i Kalmar län rivs upp från sina sammanhang just nu. Kommunerna har fått pengar för att hjälpa de som hamnar mellan stolarna, men beslut om hur de ska användas drar ut på tiden.

– Vi har ju inte tid att vänta, vi måste få svar nu, säger Barbro Karlsson, en av de ideella krafterna bakom Drömhotellet, där det just nu bor 36 asylsökande ungdomar.

De har bett flera av kommunerna i södra Kalmar län om att få en del av det ideella statsbidraget.

– När jag fick avslag sade jag till kuratorn och skolsköterskan att jag inte kan leva. Om jag ska dö i Afghanistan är det bättre jag dödar mig själv i Sverige, säger Azisullah Husseini, en av de tiotusentals barn och unga som kom ensamma till Sverige 2015.

I höst har hans ålder skrivits upp till 18 år av Migrationsverket. Beslutet innebar att han förlorade sitt boende i Kalmar kommun och hänvisades till Migrationsverkets asylboende i Orrefors. Men med hjälp av kontakter fick han ett rum på Drömhotellet, närmare skolan och vännerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista