Venus och Jupiter möts på himlen.
Venus och Jupiter möts på himlen. Foto: Ted S. Warren
Kalmar län

Spektakulärt möte på himlen under morgonen

"De är så nära varandra som en halv fullmåne"
1:02 min

Mellan klockan sju och halv åtta nu på morgonen fanns chans för alla rymdintresserade att se något ovanligt på himlen, när planeterna Venus och Jupiter möttes.

Peter Linde, docent i astronomi och vice ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, är en av de som följde mötet.

Det här mötet äger rum på stjärnhimlen lite då och då – nästa gång blir i januari 2019, men då kommer planeterna inte lika nära varandra som den här gången.

– Det är en spektakulär sak man kan se med blotta ögat. Det handlar om planeterna Venus och Jupiter som står väldigt nära varandra på himlen. Och eftersom de här är mest ljusstarka efter solen och månen på stjärnhimlen, så är det en ganska häftig sak att se. Här kommer de så pass nära varandra som ungefär en halv fullmåne, vilket är väldigt nära.

Planeterna var möjliga att se lågt i horisonten i sydost – om vädret var klart förstås. Och tidpunkten varierade lite beroende på var i landet man befann sig, innan solen hunnit gå upp.

– Någon gång mellan sju och halv åtta skulle jag rekommendera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".