En bild på Max Troendlé och en bild på Roger Holmberg lagda bredvid varandra.
Max Troendlé (MP) vill att alla ensamkommande som fyller 18 ska få bo kvar i Kalmar. Roger Holmberg (S) menar att det är omöjligt att hjälpa alla. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

MP-politikern: Låt ensamkommande bo kvar när de fyllt 18

Max Troendlé (MP): Att rycka upp människor från skola och vänner är inte mänskligt
2:50 min

Kalmar kommun borde låta alla ensamkommande som fyller 18 år bo kvar där de går i skolan och har sina vänner, det menar MP-politikern Max Troendlé. Att hjälpa alla är omöjligt, svarar Roger Holmberg (S).

Max Troendlé sitter i Miljöpartiets partistyrelse och är ledamot i kommunfullmäktige i Kalmar. Under höstens fullmäktigemöten har han ställt samma frågor två gånger till socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S), om hur Kalmar ska använda de 3,5 miljoner kronor man fått i tillfälligt bidrag från regeringen.

Det var i somras som det beslutades om tillskottet så att de kommuner som önskar kan låta ungdomarna bo kvar även efter att de blivit 18 år, till exempel för att avsluta pågående studier. Men det är upp till varje kommun att själv bestämma hur pengarna ska användas.

I Kalmar var det i juni i år ett 40-tal personer som räknades in i den gruppen, men enligt Roger Holmberg är de betydligt fler nu, efter Migrationsverkets åldersuppskrivningar i höst. Och att hjälpa alla är omöjligt.

Holmberg menar att de 3,5 miljonerna ska gå till de som har särskilda skäl att bo kvar i kommunens regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".