Helen Nilsson sätter en blomsterkrans på Astrid Lindgrens staty.
Kommunalrådet Helen Nilsson firade Astrid Lindgrens födelsedag med att sätta en blomsterkrans på hennes staty. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Vimmerby

Astrid Lindgren hyllades med blomsterkrans på 110-årsdagen

Kommunalrådet Tomas Peterson: "Astrid Lindgren och hennes böcker betyder jättemycket"
1:12 min

I dag, tisdag, är det Astrid Lindgrens födelsedag. En dag som alltid firas lite extra i hennes hemkommun Vimmerby. Vid lunchtid smyckades en staty av henne med en blomsterkrans.

Kommunledningen i Vimmerby tog sig vid lunchtid i dag ut till en staty av Astrid Lindgren som finns på torget och smyckade den med en blomsterkrans.

För Astrid Lindgren som skulle fyllt 110 år i dag har betytt och betyder fortfarande enormt mycket för kommunen, säger Tomas Peterson som är kommunalråd för Moderaterna.

– Astrid och alla hennes böcker och figurer är ju varumärken. Det betyder jättemycket.

Det är snöblandat regn och isigt på marken när kommunledningen är ute på torget och hyllar sin författare. Det finns gott om plats, det är inte många ute. Men så ser det inte ut på sommaren.

Då är Vimmerby en turistmagnet som lockar mängder med framför allt barnfamiljer. Barnfamiljer som kommer tack vare just Astrid Lindgren.

– Det är klart att har man ett varumärke som med Astrid Lindgren, så känner alla till Vimmerby, säger Helen Nilsson som är kommunalråd för Socialdemokraterna.

Men samtidigt är det viktigt att inte överutnyttja det man har, så att besökarna tröttnar och slutar komma till kommunen.

– De som jobbat med Astrid Lindgrens varumärke har alltid varit återhållsamma med den där glitterbilden eller glambilden. Du skulle vara som Astrid var och vara i hennes anda. Det tycker jag de som jobbar med det och även kommunen lyckats bra med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".