Roger Holmberg står vid ett vitt bord framför en tavla.
Roger Holmberg. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

S-politiker i Kalmar: Låt ensamkommande stanna i Sverige

4:22 min

Roger Holmberg (S), ordförande i socialnämnden i Kalmar, tycker att ensamkommande som riskerar utvisning till Afghanistan skulle kunna stanna. Han tänker uppvakta migrationsminister Helene Fritzon med skarp kritik mot statens sätt att arbeta.

För snart en vecka sedan slog flera socialsekreterare i Kalmar larm till sina chefer om att samarbetet med Migrationsverket inte fungerar när det gäller de ensamkommande flyktingar som blir 18 år i höst och riskerar utvisning till Afghanistan.

Och Roger Holmberg, som är politiskt ansvarig för kommunens verksamhet, är starkt kritisk till hur staten arbetar med den gruppen ungdomar just nu.

– Alla mina handläggare har varit med om att man har fått reda på att en ungdom ska åka till ett migrationsboende och när de kommer dit är det ingen som vet att de ska komma. Det är fruktansvärt dåligt skött, säger Roger Holmberg.

Han har fler exempel på brister. Migrationsverket struntar i att ta del av kommunens utredningar och information om hur ungdomarna mår. De tar inte på sig ansvaret att ha samtal och informera ungdomarna om rättigheter och skyldigheter från 18-årsdagen. I något fall har de till och med bett kommunen ta med lakan till ett statligt boende.

Socialsekreterarna i Kalmar har beskrivit det som att det är som att prata med ett svart hål när de försöker nå Migrationsverket för att kommunicera kring ungdomarna och nu planerar Roger Holmberg att uppvakta migrationsminister Heléne Fritzon.

– De får ingen respons alls och då måste vi gå den politiska vägen. Vi har tänkt göra det inom denna eller nästa vecka, säger Roger Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista