Cykelfärja.
Färjan Dessi. Arkivbild. Foto: Nick Näslund & Maja Edsö/Sveriges Radio
Mörbylånga

Dessi går osäker framtid till mötes

Avtalet för färjetrafiken med Dessi på Kalmarsund går ut efter sommaren 2018. Passagerarna blir färre och färjans osäkra framtid diskuterades på ett möte under onsdagen.

Färjan Dessi som tar passagerare och cyklar mellan Kalmar och Färjestaden började 2011. Under åren har den fått stöd av Trafikverket och de två kommunerna Kalmar och Mörbylånga.

Kommunernas stöd har minskat de senaste åren och var under 2017 på 100 000 kronor per kommun. Det nuvarande avtalet, och nivåerna på stödet, går ut efter säsongen 2018 och planen var då att färjan skulle klara sig utan de kommunala stöden.

Men passagerarna blir färre och framtiden för färjan efter den nuvarande avtalsperioden är osäker. På onsdagen träffades rederiet Ressel, Mörbylånga och Kalmar kommun, Trafikverket och Färjestadens företagsgrupp för att diskutera färjans framtid, något Ölandsbladet var först med att berätta.

– Vi diskuterade hur det ser ut. Med fallande passagerarantal år efter år så är det ingen bra utveckling, vi måste hitta ett sätt att locka tillbaka passagerarna. Vi vill gärna fortsätta men det måste också finnas en lönsamhet, säger Ulla Ressel, vd på rederiet, till P4 Kalmar.

Lotta Sjöberg från Färjestadens företagsgrupp var också med på mötet:

– Ressel rederi visade en siffra för att över huvud taget driva färjan vidare. För att vi ska kunna göra det krävs mer pengar, säger hon till Ölandsbladet.

Men i nuläget finns inga planer på att stödet ska ökas, enligt Henrik Yngvesson (M), kommunalråd i Mörbylånga.

– Efter att avtalet går ut 2018 var det tänkt att Dessi skulle vara självfinansierad med pengarna från Trafikverket. Det är bekymmersamt, säger han till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista