Kärstin Malmberg-Persson och ersosion på Öland
Till vänster Kärstin Malmberg-Persson, till höger erosion från Sandbergen på södra Öland. Foto: Privat och Maria Skagerlind/Sveriges Radio
Kalmar län

Statsgeolog: Hus rasar ner i havet av erosionen

Kärstin Malmberg-Persson: Är redan en del sanderosion i Mörbylånga kommun
4:01 min

110 kilometer av Sveriges kust är utsatt för betydande erosion. Det visar den första kartläggningen av erosion längs våra kuster som SGU har gjort. I Kalmar län är det främst Ölands kust som är drabbad.

Värst drabbade är kusterna i Skåne berättar Kärstin Malmberg-Persson som är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Men även Öland är drabbat av erosionen.

– Ja, det är ju redan en del sanderosion i Mörbylånga kommun – det är några ställen på västra delen av Öland. Annars är det inte ett jättestort problem idag, om man jämför med Skåne som verkligen har problem.

Enligt Kärstin Malmberg-Persson är det framför allt sandstränderna som är känsliga för stranderosion.

– Men även i de här kustklintarna som man har i sedimentärt berg på Öland sker också en viss erosion, fast den är ju långsam.

Men de här problemen finns inte längs alla delar av landets kuster. 

– När man kommer lite längre norrut i Sverige har vi mycket klippstränder, skärgård och så och de är inte alls känsliga för stranderosion på det sättet, säger Kärstin Malmberg-Persson.

Vilka problem man kan vänta som en följd av erosionen?

– De problem som redan finns är ju att stränder försvinner. Det är ju hus, byggnader, vägar infrastruktur som faktiskt rasar ner i havet.

– Sandstränder som är viktiga för turism och för folk som bor längs dem försvinner också eller bli mycket smalare. Så det är ju ganska stora problem som redan finns, framför allt i Skåne.

110 km motsvarar 0,7 procent av kusterna. Vid ytterligare sex procent finns förutsättningar för erosion. Det visar den första nationella översikten som SGU har gjort.

Fram till år 2100 väntas havsnivån stiga med cirka en meter. Kusterna i norra Sverige kommer troligen inte att drabbas av det eftersom landhöjningen kommer att kompensera för stigande hav.

– Sverige är ju lite speciellt på det sättet, vi är ju lite skyddade mot en del av de här problemen som en höjd havsnivå kommer att innebära för resten av världen för att vi har den här landhöjningen som är en rest av den nedpressning som skedde under istiden, landet håller ju alltså på och höjer sig.

Men i södra Sverige har landhöjningen avstannat och därför kommer erosionsrisken att öka ytterligare med klimatförändringarna säger Kärstin Malmberg-Persson.

– Det kommer ju helt klart att bli ett större problem och framför allt i södra Sverige, eftersom havets nivå kommer att höjas och med lite mera stormar och högre vågor dessutom så ökar ju naturligtvis känsligheten för stranderosion, Kärstin Malmberg-Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".