Erik Gunhamn. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Erik Gunhamn. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Erik Gunhamn debuterar i senior-VM

1:43 min

Styrkelyftaren Erik Gunhamn från Kalmar är van att vara bäst i världen och storfavorit. När han i helgen debuterar i senior-VM i Tjeckien, är Gunhamn istället underdog.

Styrkelyftaren Erik Gunhamn från Kalmar står inför en helt ny situation. VM i Tjeckien är hans första på seniornivå och det innebär att han för ovanlighetens skull inte är guldfavorit, eller ens medaljkandidat.  

– Det ska bli skitkul. Klassen är tuff och jag är rankad på sjuttonde plats så förutom i marklyft är det ganska långt ifrån medaljstrid för min del.

Erik Gunhamn njuter faktiskt av att inte vara favorit. Rollen som underdog passar honom - att inte pressen blir så hård. Som en följd av det, jobbar han mot andra mål än vanligt.

– Det blir att försöka slå mina personbästa och ta så många placeringar som möjligt. Sen är jag ju van att tävla internationellt så det är bara de tävlande som blir lite annorlunda genom att de är äldre.

I styrkelyft tävlar man i disciplinerna knäböj, bänkpress och marklyft. Erik Gunhamn tävlar i klassen minus 105 kg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista