Höghuset Läppstiftet.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Byggdes för 15 år sen – nu kan Läppstiftet i Kalmar rivas

Kalmarhems höghus som går under namnet Läppstiftet på Varvsholmen i Kalmar kan rivas till följd av vattenskadorna i huset. Det uppger Barometern.

Det har trängt in vatten i Läppstiftet vilket lett till sprickor i betongen. Dessutom kan själva stålskelettet också ha påverkats, skriver Barometern.

Att analysera skadorna väntas ta tid, ett par månader in på nästa år kan resultatet presenteras.

Alla hyresgäster i de 21 lägenheterna måste lämna sina bostäder under tiden som arbetet sker med att åtgärda vattenskadorna i huset, vilket är planerat till sommaren.

Ett alternativ blir då att de under tiden får bo i de nybyggda husen i Skärgårdsstaden.

Då kan det visa sig att det vore billigare att riva huset och bygga nytt, än att renovera det.

– Det får inte bli hur dyrt som helst att renovera. Vi måste överväga det alternativet också. Men det beslutet ligger inte hos mig. Vi måste hitta den bästa och mest hållbara lösningen, säger Lars Olsson, byggchef på Kalmarhem, till tidningen.

Hyresgästerna fick informationen om evakueringen under onsdagen.

Det pågår också förhandlingar mellan Kalmarhem och Skanska om byggbolaget ska stå för några av kostnaderna som uppkommit i och med vattenskadorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista