Dörr till asylboende. Lena Hallengren (S) riksdagsledamot för Kalmar län.
Dörr till asylboende. Lena Hallengren (S) riksdagsledamot för Kalmar län. Foto: Erika Norberg/Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Lena Hallengren (S): Tufft med balans mellan hjärta och hjärna

4:48 min

Lena Hallengren, socialdemokratisk riksdagsledamot för Kalmar län, försvarar regeringens hållning i migrationspolitiken. Hon tycker att systemet är rättssäkert.

Socialdemokraterna splittras just nu i frågan om hur Sverige ska hantera den stora grupp unga ensamkommande flyktingar som riskerar att utvisas till Afghanistan. Det finns som hotar att lämna partiet.

Lena Hallengren, som är en av länets tre socialdemokratiska riksdagsledamöter, försvarar regeringens hållning. Hon tycker att systemet är rättssäkert, bland annat eftersom varje individ har rätt att överklaga och pröva sitt ärende i domstol.

– Det är viktigt att vi har den rättsäkerhet som jag ändå menar att det innebär med myndigheter och domstolar. Men när det sedan handlar om att staten fattar beslut, och om man skickar med tillräckligt med pengar eller inte, och att det är en tuff utmaning för kommunerna så köper jag det helt klart, säger Lena Hallengren.

Lena Hallengren tycker inte att politiker ska fatta beslut om att en viss grupp får stanna. Samtidigt som hon konstaterar att det är tufft att som politiker upprätthålla balansen mellan "hjärta och hjärna".

– Att möta människor som har väldigt starka känsloargument med att beskriva hur det politiska systemet funkar, det känns inte alltid så kul, det kan jag väl ärligt erkänna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista