Nybro kommun. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Nybro

Snabba ryck i Nybro för att jobba med integration

Nybro kommun får 197 500 kronor av staten för att jobba för att minska segregationen i Nybro. Fram till den 31 december har man på sig.

Bidraget har getts till kommunen för att de ska fram till den 31 december kunna jobba med att bland annat utöka samhällsservicen för nyanlända. 

Språkstöd och samarbete mellan språkstödjare och assistenter, att matcha olika föreningar med nyanlända grupper är några av de saker som pengarna ska användas till. 

Kommunen skriver i sin ansökan att: "Då målgruppen tidigt får information och det finns tillgängliga språkstödjare integreras målgruppen snabbare./.../Föreningslivet är en viktig part i arbetet då samma intressen kan förena människor oavsett ursprung, ålder eller kön."

Den huvudsakliga målgruppen som kommunen ska jobba med är nyanlända med permanent uppehållstillstånd. 

Mer om bidraget

Bidraget är ett relativt nytt statligt bidrag som kan ges till kommuner och landsting. Pengarna ska användas inom följande områden för att minska segregationen: 


1. Att förebygga brottslighet.
2. Att minska långtidsarbetslöshet.
3. Att stärka skolor och förbättra elevers skolresultat genom att verka för en närmare kontakt mellan skolan och samhället i övrigt.
4. Att förbättra samhällsservice och minska bostadssegregation.
5. Att stödja det civila samhället och stärka demokratin.
6. Att främja arbetet mot diskriminering, stärka arbetet för jämställdhet eller mot hedersrelaterat våld och förtryck.
7. Andra angelägna områden utifrån den lokala och regionala kontexten.

Källa: Regeringskansliet / Lagrummet.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".