Hästen Hebbe går snart i pension. Han har under många år varit ridhäst för barn med funktionshinder.
Hästen Hebbe går snart i pension. Han har under många år varit ridhäst för barn med funktionshinder. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Insamling ska ge funktionshindrade möjligheten att rida vidare när Hebbe går i pension

1:11 min

Kalmarbygdens fältrittklubb, KBF, behöver en ny kolugn häst som barn med funktionshinder kan rida på. Därför har de startat en insamling.

Det är hästen Hebbe som snart går i pension. Han har under många år varit ridhäst för barn med funktionshinder. Ett jobb som mycket få hästar klarar av.

Kajsa Sahlström som är lärare på särskolan säger att stunderna med Hebbe är speciella.

– En elev för länge sedan började prata helt plötsligt och säger, "Hebbe god, Hebbe springa". Vi hade aldrig hört henne innan.

Vad tänkte du då?

– Det är magiskt.

Kajsa Sahlström har många historier om barnen och hur de lever upp på hästryggen.

Men nu behövs en ny häst.

Därför har KBF spelat in en film och dragit igång en insamling på nätet. Målet är att få pengar till minst en ny häst som är extrem lugn som kan bli ridhäst åt barn med funktionshinder så de även i fortsättningen kan sitta på hästryggen.

Maria Nilsson är ordförande i KBF:

– Barnen måste kunna skrika, skratta, klappa händerna och rycka den i manen och sådant. Och det är verkligen inte alla hästar som klarar av det. Det är få individer som kan vara så pass kola.

Vad är målet med insamlingen?

– Vi har satt 150 000 som mål. Hade vi fått det hade det varit fantastiskt, för då hade det räckt till en häst till. Då hade vi inte varit så sårbara om hästen blivit sjuk. Plus att vi kanske kan utöka tiden för de funktionshindrade barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista