Snöröjning.
Snöröjning. Arkivbild. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Kalmar län

SMHI varnar för snöväder och ishalka under söndagen

0:15 min

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöväder i mellersta och västra Kalmar län.

– Det finns indikationer på att det kan bli väldigt mycket snö på sina håll i landet, uppåt två decimeter, men det är fortfarande osäkert, säger Kristian Silver.

Klass 1-varningar

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Östergötland, Kalmar, Jönköping, Sjuhäradsbygden och Kronobergs län. Vid 8-tiden på morgonen låg framkanten på nederbördsområdet över Örebro län och Sörmland och släppte mest i från sig regn.

– Under förmiddagen, i takt med att området rör sig österut, övergår det mer till snö, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI.

Klass 1-varning finns också för plötslig ishalka. I Kalmar län gäller varningen hela länet förutom Öland. 

Snön kommer troligen att ligga kvar under början av veckan som ser ut att bli kall. Där det kommer som mest snö finns det risk för att det blir väldigt besvärligt i trafiken, främst i Götaland och östra Svealand.

– Dels så kan det ligga ishalka under snön som faller, dels ställer själva snön till det. Där nederbörden faller som blötsnö eller regn kan det också frysa på och bli ishalka, säger Silver som uppmanar bilisterna att hålla koll på SMHI:s varningar innan de ger sig ut i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista