Anders Åkesson står framför en röd vägg med P4 Kalmar-loggan
Anders Åkesson är riksdagsledamot från länet och talesperson i infrastrukturfrågor. Foto: Silvia Rydberg/Sveriges radio

Kritiker: Trafikverkets kontroller av plogtider bör ses över

1:56 min

Nu höjs kritiska röster mot Trafikverkets skärpta GPS-kontroller av plogtider som leder till att enskilda vägar i glesbygd riskerar sämre snöröjning. Det är oacceptabelt enligt Centers riksdagsman Anders Åkesson från Kalmar.

Statliga vägbolaget Svevia slutade med plogning och halkbekämpning i byn Långbäcken i Västerbottens inland förra året. Och man har fortfarande inte hittat en tillräckligt bra lösning, säger Per Erik Nilsson som bor där.

– Vi har haft problem med att sophämtningen uteblivit på grund av halka eller för mycket snö, likadant med postutdelningen, säger han.

Kontrollerna av plogtider allmänna vägar skärps efter hand i hela landet.

Det har lett till att en del av Trafikverkets entreprenörer inte längre vill ploga enskilda vägar som går genom byar i närheten av de allmänna vägarna. Det för att undvika eventuella förseningar och viten.

De tio hushållen i Långbäcken har själva ansvar för att hålla den enskilda vägen farbar med bidrag från staten.

– Vi har försökt själva men vi har ju begränsningar, säger han.

Utredare på Trafikverket uppskattar att 400 vägföreningar berörs i delar av Norrbotten och Västerbotten. 100 av dem kan få problem med att hitta en bra lösning och därför få höjda kostnader när de måste anlita en annan plogbil som kan behöva åka långt för att snöröja några kilometer väg.

Problemen blir inte lika stora söderut där det finns fler åkare, tror Trafikverkets utredare.

Nu vill Anders Åkesson, Centerpartiets talesperson för trafikfrågor, att de nya rutinerna ses över.

– Det här är oacceptabelt. Det är ett slöseri med samhällets resurser dessutom, eftersom det är i stor utsträckning samma pengar som används för upphandling av snöröjning på det statliga vägnätet som på det enskilda, säger han.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), säger att det är viktigt att alla statliga myndigheter säkerställer att man får den tjänst man betalar för, att det är att hushålla med skattebetalarnas pengar.

– Men sedan måste man naturligtvis hitta en lösning gemensamt med entrepenörerna och andra intressenter. Vi kan inte ha en ordning där ambulanser eller hemtjänst inte kommer fram på grund av brister i snöröjningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista