Polishuset i Kalmar
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Kalmar

Podd avslöjar: Polisen utreds för misstänkt tjänstefel i mordutredning

1:23 min

Det uppmärksammade mordet på en lantbrukare som försvann i Förlösa utanför Kalmar 2012 är åter aktuellt.

I podden Spår berättar nu radiojournalisten Anton Berg från Figeholm att det pågår en utredning om polisen eventuellt har begått tjänstefel.

– När vi försöker få tag på den här telefonen så visar det sig att det är omöjligt. Den är inte sparad som den borde gjorts utan den är destruerad, skrotad.

Det handlar om huvudvittnet Therese Tangs mobiltelefon. Samma telefon som hon spelade in sina samtal med den nu dömde mannen – där han till sist för henne erkände mordet.

Den beslagtogs under utredningen och den har polisen aldrig lämnat tillbaka när utredningen var klar, som man borde ha gjort.

– Det kan å ena sidan handla om slarv eller okunskap, inkompetens. Eller så finns det något där som gör att det här stämmer överens med vad advokaten säger – det är något i det här fallet som är intressant. Då måste man gå vidare här.

De här uppgifterna kommer fram i den fjärde delen av radiodokumentären om Förlösamordet – i den femte och sista delen fortsätter jakten på det som fanns i telefonen, säger Anton Berg.

– Vi försöker få klarhet i om det i alla fall är så att informationen från telefonen är sparad. Men där får vi också motstridiga uppgifter från polisen i Kalmar och polisen i Malmö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista