Thomas Johansson sitter i en motorbåt. I bakgrunden hav eller en stor sjö.
Thomas Johansson seglar gärna sin träbåt. Foto: Privat.
Kalmar

PSA-test enda sättet att upptäcka prostatacancer i tid

1:11 min

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. En av de drabbade är Kalmarbon Thomas Johansson.

För tio år sedan, en vecka innan Thomas Johansson fyllde 60 år följde han med några av sina arbetskamrater för att testa sig för prostatacancer.

– De skulle gå och testa sig och då följde jag med. Trots att jag inte trodde att jag var sjuk så visade det sig att jag hade cancer och det var så allt började.

Du dör inte imorgon, ta det lugnt och gå och testa dig.

Diagnosen kom som en chock för Thomas Johansson och hans familj. Han tycker dock att fler män borde testa sig, speciellt de som passerat 50 år.

– Du dör inte imorgon, ta det lugnt och gå och testa dig. Det var surt för mig naturligtvis när jag fick diagnosen. Cancern hade spridit sig men jag lever fortfarande efter tio år.

Sonny Schelin, specialist i urologi och överläkare på urolog- och kirurgkliniken i Kalmar menar att speciellt män som har prostatacancer i släkten borde testa sig på grund av risken för ärftlighet.

– Det är en helt tyst sjukdom och det enda sättet att hitta sjukdomen i tidigt skede är ett PSA-prov, säger Sonny Schelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista