Hans Axelsson med en elcykel.
Hans Axelsson med en elcykel. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio.
Kalmar

Årets julklapp hör framtiden till tycker cykelhandlaren

4:16 min

Elcykeln är årets julkapp 2017. Enligt Hans Axelsson, cykelhandlare i Kalmar, hör elcykeln framtiden till och han ser den som ett alternativ till bilen.

Elcykeln är alltså årets julklapp 2017. Den sägs representera den tid vi lever i och det senaste året har elcykeln fått ett nyväckt intresse hos folk.

– Det tycker vi är kul. Även om det är mitt i vintern, tycker vi att det är jättebra, säger Hans Axelsson som jobbar i en cykelaffär i Kalmar.

Vintern är ingen bra årstid för cykelförsäljning, men trots detta har Hans Axelsson förhoppningar om att sälja en del elcyklar som julklappar. Inte minst då regeringen lovat en skattereduktion på 25 procent av priset.

Elmotorn får bara hjälpa till upp till tjugofyra kilometer i timmen.

– Elcykeln har ökat för varje år och elektrifierade fordon hör framtiden till.

Hans Axelsson ser elcykeln som en konkurrent till bilen och som ett miljövänligare alternativ, kanske för den som har någon mil till jobbet och som blir för svettig av att cykla på en vanlig cykel?

– Man måste trampa, annars är det ingen elcykel. Men elmotorn får bara hjälpa till upp till tjugofyra kilometer i timmen.

Vad man ska tänka på innan man köper en elcykel och hur lång tid tid det tar att ladda den hör du i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista