Helena Isaksson Baeck
Helena Isaksson Baeck
Mörbylånga

Drömhotellets initiativtagare om pengarna: Räcker inte

Helena Isaksson Baeck: Kalmar kommun har valt att inte ta ansvar
1:34 min

Drömhotellet, som tar emot unga flyktingar som riskerar utvisning till Afghanistan, får 100 000 kronor av socialnämnden i Kalmar. Men det räcker inte enligt initiativtagaren Helena Isaksson Baeck.

Ett tidigare tydligt nej blev under tisdagen till ett ja – det ideella initiativet Drömhotellet i Mörbylånga får 100 000 kronor i bidrag. På Drömhotellet bor just nu 35 ensamkommande flyktingungdomar från Kalmar, Mörbylånga, Borgholm och Torsås.

Helena Isaksson Baeck är en av dem som engagerat sig i Drömhotellet. Trots de nya turerna är hon inte nöjd.

– Det gör att vi kan betala hyran fram till mars, det är bra.

Men det räcker inte till mer än det menar du?

– Nä, det innebär ju att vi jobbar väldigt mycket ideellt. Vi jobbar på våra semestrar och vi jobbar på helger och kvällar och finns tillgängliga i princip jämt för ungdomarna.

Uppmanar grannkommunerna att betala

Det är Migrationsverket som har ansvaret för den här gruppen med ensamkommande ungdomar, men det fungerar väldigt dåligt för dem idag, enligt Roger Holmberg, ordförande i socialnämnden i Kalmar.

– Det är dåliga boenden, dåligt med personal och då är Drömhotellet en möjlighet för de här killarna. Och kan vi göra vår del, att betala 100 000 kronor, som gör fyra månaders hyra för den här verksamheten – vi uppmanar gärna våra grannkommuner att göra något liknande – så klarar det sig till juni nästa år. Och då får vi förhoppningsvis se att det har ljusnat på riksnivå hur vi ska hantera våra ensamkommande framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".