Harald Hjalmarsson och Tomas Kronståhl. Foto: Sveriges Radio
Harald Hjalmarsson och Tomas Kronståhl. Foto: Sveriges Radio
Västervik

Riksdagsplats nära för Västervikspolitiker

Tunga Västervikspolitiker berättar varför de siktar på riksdagen
1:55 min

Västerviks två mest kända kommunpolitiker, Harald Hjalmarsson och Tomas Kronståhl, ser båda ut att hamna i riksdagen efter nästa val.

Harald Hjalmarsson (M) är tvåa på partiets lista i länet och valberedningen i Socialdemokraterna vill ha kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) på samma plats.

– Jag tycker inte att Kalmar län har fått den uppmärksamheten som vårt län förtjänar. Det gör att jag, lite smått frustrerad, har tänkt att jag kan inte sitta still utan jag måste försöka göra vad jag kan för att försöka förbättra förutsättningarna för att få en utveckling och tillväxt också i vårat län, säger Harald Hjalmarsson som förklaring till att han siktar på en riksdagsplats.

Under en period ledde han och Tomas Kronståhl Västerviks kommun då Moderaterna och Socialdemokraterna samregerade.

Kända för att kunna samarbeta

De båda är också kända för att kunna samarbeta bra och för att dela åsikt i flera stora frågor. Inte minst när det handlar om kommunikationer och infrastruktur.

Men nu försvinner båda till riksdagen som det ser ut. Och även om Harald Hjalmarsson tänker sitta kvar i fullmäktige så kommer merparten av tiden för båda att hamna i riksdagen

– Det blir en spännande tid, det blir någon form av generationsskifte uppenbarligen. På något sätt tror jag det kan vara ganska bra för Västervik att få två riksdagsmän som har en nära relation kvar till kommunpolitiken och ser behov. Jag tror det kan vara ett lyft för Västervik, säger Tomas Kronståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".