Kollage: Kirurgen och urologen Sonny Schelin/PSA-prover.
Kollage: Kirurgen och urologen Sonny Schelin/PSA-prover. Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio/TT
Kalmar län

Män har börjat prata om sin prostata

Urologen: Jag ser en tydlig skillnad att yngre män är mycket mer öppna
13 min

Sonny Schelin, urolog och kirurg på specialistläkargruppen i Kalmar, arbetar dagligen med prostatacancer. Han upplever att det är en generationsfråga hur mycket man pratar om sina besvär.

Det är bara drygt 30 år sedan läkarna lärde sig att upptäcka prostatacancer så tidigt att den går att behandla innan den sprids.

Sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Men många har dragit sig för att göra den undersökning som krävs för att man ska kunna hitta cancern.

Bland annat beror detta på att många män vägrat prata och tänka på prostatacancer. Men det är på väg att förändras, säger urologen Sonny Schelin:

– Äldre män är väldigt försiktiga och pratar aldrig om sina besvär, utan håller det för sig själv. Men jag som varit med väldigt många år ser en tydlig skillnad att yngre män är mycket mer öppna och pratar på jobbet.

– Hittar man ett nytt cancerfall så kommer det ett antal patienter från arbetsplatsen som vill ta sitt PSA. Det kommer som ringar runt den här patienten, både på jobbet i umgänget och i familjen.

Hör Sonny Schelin svara på lyssnarnas frågor i P4 Kalmar. Klicka på ljudet i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".