Erik Wångmar framför skyltar med Kalmar läns kommuner.
Erik Wångmar, statsvetare på LNU. Foto: Linnéuniversitetet. Illustration av Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Politikeravhopp påverkar inte valet 2018

1:49 min

Flera kommuner kommer få nya ordföranden för kommunstyrelserna efter valet nästa år. Men trots att det är de kanske mest kända namnen påverkar det inte valet.

Senaste tiden har flera avhopp blivit kända. I somras slutade Roland Åkesson (C) efter 31 år som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås. Peter Wretlund (S) i Oskarshamn slutar vid årsskiftet efter 15 år för att satsa på att bli regionråd. 

Ann-Marie Fagerström (S) som varit kommunstyrelseordförande i 12 år i Emmaboda slutar efter valet nästa år. 

I Västervik siktar Tomas Kronståhl (S) på riksdagen, det gör även oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M). Båda har god chans att nå dit. 

I Vimmerby slutade Michael Glennfalk (M) under mandatperioden och frågan är om hans ersättare Tomas Peterson (M) ställer upp igen. Där siktar också oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) på riksdagen trots att Centern sägs ha god chans att ta tillbaka makten i kommunen. 

Men trots att det är kända och starka politiker så tror inte Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet att det påverkar så mycket i valet. 

– Det är inte konstigt att det blir byten på kommunstyrelseordförandeposterna, det tillhör vanligheterna. 

Han tror att de flesta partierna är starka i sina kommuner oavsett vem som är kommunstyrelseordförande, förutom i Mönsterås där Erik Wångmar tror att det kan märkas för Centern i kommande val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista