Stihna Johansson Evertsson. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Stihna Johansson Evertsson (C) är en av de som stämmer in i uppropet. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Kalmar län

Flera av länets C-kvinnor i upprop mot sexuella övergrepp

1:23 min

Nu är det politikernas tur att engagera sig i metoo-kampanjen – hashtaggen som handlar om sexuella- och andra övergrepp.

Tio ledande centerpartistiska kvinnor i Kalmar län uppmanar nu både partikamrater och andra partier att rannsaka sig själva.

"Kvinnor ska, lika lite som män, behöva sexualiseras. Vi ska inte behöva tvingas känna oss förminskade och mindre vetande bara just på grund av vår könstillhörighet", skriver centerkvinnorna i uppropet.

– När jag som 18-åring var i en annan folkrörelse fick jag frågan om att utföra sexuella tjänster mot ett snabbt avancemang. Det var ganska lätt avstyrt, det blev inget ofredande eller så. Men det jag minns är den känslan som det gav mig, berättar Högsbypolitikern Stihna Johansson Evertsson (C).

– Man ska inte behöva få det här förminskandet med sig. Det gör det viktigt för mig att lyfta fram det här, tillägger hon.

Hör en längre intervju med Stihna Johansson Evertsson – klicka på ljudet i artikeln.

I uppropet skriver C-kvinnorna också att "I teorin vet vi att alla tycker att jämställdhet är en självklarhet. Ändå fungerar det inte. Ändå är det något i synen på kvinnor som hindrar utvecklingen mot jämställdhet. I våra partier och i samhället i stort."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista