Krösatågen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Tågresenärerna får räkna med strul en stor del av fredagen. Foto: Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Emmaboda/Kalmar län

Tågstrulet löst – tågen rullar igen

1:11 min

Tågresenärerna förbi Emmaboda drabbades av förseningar under fredagsförmiddagen. Men från klockan 12 flöt trafiken normalt igen – även om vissa förseningar kan kvarstå.

Resenärer blev fast i tre tåg när ett elfel uppstod vid 16.30-tiden på torsdagen. Räddningstjänsten fick rycka ut och evakuera de stillastående tågen.

Orsaken var ett fel med elförsörjningen i Emmaboda. Under hela torsdagskvällen pågick arbetet med att åtgärda felet.

Stoppet påverkade under morgonen tågtrafiken i södra Sverige.

Öresundstågen på linjen Kalmar-Malmö och SJ:s regionaltåg på linjen Kalmar–Göteborg var inställda och ersatta med bussar på delsträckan Kalmar–Emmaboda i båda riktningarna.

Krösatågen mellan Kalmar och Emmaboda var inställda hela sträckan och ersattes med bussar via alla mellanstationerna i begränsad omfattning.

Konsekvenserna av elfelet blev den här gången ovanligt stora på grund av underhållsarbeten som görs längre söderut i landet. De arbetena har gjort att man inte hade någon reservväg att använda när elfelet uppstod, enligt Trafikverket.

– Vi har en utmatning på två punkter. Från Hässleholm och Emmaboda i detta fall, och på grund av ett arbete mellan Kristianstad och Karpelund så har vi enkel från Emmaboda till Kristianstad och från Hässleholm till Karpelund från andra hållet, säger Jörgen Borggren som är enhetschef på Trafikverkets underhåll.
 
Skulle det ha funnits extra kapacitet alltså?

– Normalt så finns det, det, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista