Man håller i kvinnas arm. Arrangerad bild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arrangerad bild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

70 kvinnofridsbrott i länet förra året

Nära 22 000 fall av grov kvinnofridskränkning har anmälts i landet under de senaste tio åren. Kvinnor i Kalmar kommun har anmält 198 brott under perioden.

Under 2016 anmäldes 19 brott i kommunen. Men flest anmälningar under perioden kom 2009 med 27 stycken, 

Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren sammanställt från BRÅ inför FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.

I Kalmar län gjordes i fjol ett 70-tal anmälningar, flest i Kalmar, Västervik och Nybro. Kommunen med mest kvinnofrid är Borgholm (en anmälan). Tendensen i länet är att anmälningarna inte är fler nu än i slutet av 00-talet.

– Metoo-rörelsen har gett alla utsatta kvinnor en röst. Vi har redan märkt av en ökning av samtalen till kvinnofridslinjen, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid, till Nyhetsbyrån Siren.

Sammanställningen visar att antalet anmälningar sjunkit gradvis i landet sedan 2008, då en topp på 2 617 anmälda fall noterades. Under 2016 gjordes drygt 1 700 anmälningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista