#Metoo
Kollage: #Metoo/kyrka. Foto: Sveriges Radio
Kalmar län

Sexism och övergrepp även i kyrkan

Kalmarpräst: Några måste ta ansvar och börja reda i det här nu
1:11 min

Uppropen mot sexuella trakasserier, sexism och övergrepp fortsätter. Under hashtaggen #vardeljus har 1 382 kvinnor i Svenska kyrkan skrivit under. Även restaurangbranschen hakar på med ett eget upprop.

I spåren av #metoo vittnar allt fler branscher om sexuella trakasserier och övergrepp. Senast i raden är ett stort antal (1 382) kvinnor i Svenska kyrkan, som samlas under hashtaggen #vardeljus.

– Det är några som måste ta ansvar nu och börja reda i detta – makthavare, kyrkan. Vi behöver göra upp med den här tystnadskulturen, göra upp med den här bilden av godhet, för det hänger inte ihop.

Sofia Ekelund Fogelström är universitetspräst i Kalmar och hon tror att bilden av kyrkan och dess arbete som den gör – gör att många inte vill se att allt inte är bra.

– Det är ju Guds vilja med oss, att vi ska få leva i den här kärleken och vi ska få uttrycka den och kämpa för den i världen. Men det är ju inte där vi är, säger hon till P4 Kalmar.

– Vi kan inte bara berätta, utan det är några som måste ta ansvar nu och börja reda i detta – makthavare, kyrkan. Vi behöver göra upp med den här tystnadskulturen, göra upp med den här bilden av godhet, för det hänger inte ihop.

Även hotell- och restaurangbranschen har ett eget upprop mot sexuella kränkningar. Inför den intensiva julbordssäsongen går facket ut med kampanjen #notonthemenu för att poängtera att tafsanden inte ingår i menyn.

Under julbordssäsongen ökar nämligen risken för restauranganställda att utsättas för sexuella trakasserier.

– En förklaring till det är kutymen som finns när det bjuds på julbord att det ska vara öl och nubbe till – och att det blir lite för mycket. Där alkoholen går in går vettet ut, säger Ola Löfqvist, ombudsman för hotell- och restaurangfacket i vår del av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".