Publik på Hultsfredsfestivalen.
Arkivbild: Publik på Hultsfredsfestivalen. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio
Hultsfred

Hultsfredsfestivalen blir historisk vandring

Initiativtagaren minns ett okänt band som tjatade till sig en spelning: Det bandet heter Kent
4:06 min

2009 genomfördes den sista Hultsfredsfestivalen – men nu ska minnen och anekdoter samlas in för att förhoppningsvis kunna skapa en historisk vandring i Hultsfred.

Stefan Ölvebring, arkivchef på Svensk rockarkiv, efterlyser festivalbesökarnas minnen, och då handlar det inte om ren fakta utan mer personliga upplevelser.

–  Som till exempel bajsmannen, en person som man vet vem det är. Han fastnade under ett brunnslock där mitt i gatan i centrum och det kan ju få en skylt, säger Stefan Ölvebring.

Tanken är att fysiska skyltar med berättelser och minnen från festivalen, ska placeras ut längs en rutt. I nästa skede ska det finnas en digital plattform där filmer och bilder från Svenskt Rockarkiv läggs ut.

Genom åren har drygt 40 000 människor besökt festivalen och Stefan Ölvebring har själv en del minnen från den tiden:

– 1994 var det ett väldigt okänt band som tjatade sig till en spelning, och det finns ingen scen kvar så de får spela i ett öltält på området. Det bandet heter Kent som senare blev rätt stora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".