Kollage: Polis/Nigel Farage.
Kollage: Polis/Nigel Farage. Foto: Nick Näslund/Jean Francois Badias
Oskarshamn

Joggande poliser sprids utomlands – som skräckexempel

1:16 min

Den joggande polisen i Oskarshamn har fått stor spridning utomlands. Inte minst inom högerextrema kretsar där man använder exemplet för att visa på hur otryggt Sverige har blivit.

I ett radioprogram i den brittiska kanalen LBC, talar den före detta partiledaren för det brittiska högerpopulistiska partiet UKIP och nuvarande ledamot i Europaparlamentet, om de joggande poliserna i Oskarshamn

Han säger bland annat att "Vem kunde tro, för fem år sedan, att jag skulle sitta här och berätta det här om Sverige, det är helt otroligt". Något som också videofilmades.

Videon från radioprogrammet har fått stor spridning av och inom högerextrema grupper. Grupper som menar att de joggande poliserna i Oskarshamn är ett bevis på hur Sverige blivit allt otryggare – och som målar upp landet som ett skräckexempel över vad som händer när många människor som bor i ett land har olika kulturer. 

"Det här är det lilla pris man får betala för mångkulturalism", skriver det italienska högerradikala partiet Lega Nord i samband med att de delat videon. 

Bilden av att Sverige är ett land i förfall är en bild som bland annat fått stor spridning när nyheten kom om att polisen i Sverige upprättat en lista med namn på utsatta områden i Sverige.

– Exempel på detta är Ungerns senaste utspel om så kallade ”no go zones” i Europa där Sverige omnämns, vilket ju är ett falskt påstående och ren desinformation, sa Karin Nylund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet till tidningen Dagens Nyheter i oktober förra året.

Även Donald Trump använde Sverige som ett exempel på hur illa det kan gå i ett land om man väljer att ta emot flyktingar under sin valkampanj inför presidentvalet 2016. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista