Peter Karlsson  polis i Oskarshamn och initiativtagare till Polisjoggen
Peter Karlsson polis i Oskarshamn och initiativtagare till Polisjoggen. Foto: Eric Porali/Sverigesradio.
Oskarshamn

Oskarshamnspolis om oönskad uppmärksamhet från högerpopulister

2:11 min

– Det blir väldigt skevt. Så kommenterar initiativtagaren till Polisjoggen uppmärksamheten i ett radioprogram där högerpopulister använt Oskarshamn som skräckexempel.

Polisen i Oskarshamn skapade nyligen initiativet Polisjoggen där en polis joggar med motionärer som vill känna sig extra trygga kvällstid. Joggingturen har i nuläget bara hunnit äga rum en enda gång. 

Men initiativet har redan uppmärksammats av högerpopulistiska grupper i Europa som använder Oskarshamn som skräckexempel och slagträ i debatten om invandring. 

Bland annat skrev det högerradikala partiet Lega Nord i Italien på Twitter att "det här är priset man får betala för mångkulturalismen". 

Det var efter att den före detta partiledaren för det högerpopulistiska partiet UKIP i Storbritannien, Nigel Farage, pratat om Oskarshamn i sitt radioprogram på kanalen LBC. 

Peter Karlsson, är den polis i Oskarshamn som var initiativtagaren till polisjoggen.

– Det är helt horribelt. Det har ingenting med migrationen att göra att vi startat den här trygghetsjoggen, säger Peter Karlsson. 

Initiativet är ett led i medborgarlöftet om ökad trygghet på offentliga platser. 

– Det är inte så att vi är överhopade av brott i Oskarshamn. Det handlar om en upplevd oro, säger Peter Karlsson.  

– Man kan använda vad som helst i den här propagandan. Men det blir väldigt skevt och väldigt fel. De flesta inser väl osanningen i detta förhoppningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista