Birdstrike. Charterplan gör 360sväng efter krock med fågel.
Charterplanet gör en 360-sväng efter krocken med tre fåglar. Foto: Beskuren radarbild från Flightradar24.
Kalmar

Charterflyg krockade med fåglar efter start i Kalmar

SAS flight SK7685 som var på väg från Kalmar mot Kanarieöarna på lördagsmorgonen krockade med flera fåglar och tvingades landa i Köpenhamn.

Planet kolliderade med tre fåglar strax efter take off i Kalmar och landade strax före 8.30 på lördagen i Köpenhamn.

– Det ska göras en "birdstrikeinspektion", det är en säkerhetsrutin som måste genomföras, säger Tonje Sund, som är presskontakt på SAS till P4 Kalmar.

Via internetsajten och appen Flightradar24 kan man se att planet gjorde en sväng ett helt varv, 360 grader, strax efter att det hade lyft från flygplatsen i Kalmar. Där efter fortsatte det ner mot Köpenhamn.

– Det har landat helt lugnt, säger Tonje Sund vid SAS pressjour.

Säkerhetskontrollen får nu avgöra om resenärerna får byta flygplan eller inte.

– Det ska värderas om man måste byta flygplan, och resenärerna kommer att komma fram till Kanarieöarna, säger Tonje Sund.

Uppdatering: Senare på lördagen blev det klart att man kunde fortsätta resan med samma flygplan. Tre fåglar hade krockat i vingarna och i fören. Ingen hade rört motorn och resenärerna är nu på väg mot Las Palmas på Gran Canaria något försenade.

Ett Lyssnartips! Maila gärna dina tips: p4kalmar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista