Lars-Gunnar Fagerberg
Lars-Gunnar Fagerberg, Borgholms kommun, tror att kommuner kommer samverka om flera frågor i framtiden. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Öland

Snart samverkan på Öland om säkerheten

Lars-Gunnar Fagerberg: "Ny säkerhetsamordning från årsskiftet"
4:54 min

Borgholms kommun har hittat en lösning på problemet med att hitta säkerhetssamordnare. Lösningen innebär samarbete med grannen Mörbylånga kommun redan från årskiftet.

Veckans stora kärnkraftsövning kräver en hel del av de deltagande kommunernas organisation. För Borgholms del deltar man inte fullt ut med sin krisledningsorganisation eftersom tjänsten som säkerhetssamordnare har varit svår att tillsätta. De senast anställde stannade en vecka...

Säkerhetsansvaret har därmed legat på Lars-Gunnar Fagerberg, tidigare tillförordnad kommunchef, numera ekonomi- och fastighetschef i kommunen.

Från och med årsskiftet löser man frågan om säkerhetssamordnare genom att via Ölands Kommunalförbund gå ihop med Mörbylånga Kommun och erbjuda en tjänst som hanterar säkerhetsfrågor.

--Vi har planerat en gemensam säkerhetsamordning. Och det genom för nu vid årsskiftet, säger Lars-Gunnar Fagerberg.

--Små kommuner som Borgholm blir beroende av flera områden att samarbeta kring i framtiden, till exempel inom juridik och IT, men det kan även komma inom kärnverksamheter som vård och omsorg, särskilt gällande utredningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".