Linnéuniversitetet-skylt och bild på Thorbjörn Nilsson.
Thorbjörn Nilsson, kanslichef på LNU. Foto: Nick Näslund & Linnéuniversitetet/Pressbild
Kalmar

Linnéuniversitetet inleder utredning mot anmäld lärare

Thorbjörn Nilsson, kanslichef: "Skulle det visa sig att detta stämmer så är det oacceptabelt"
1:35 min

En lärare på Linnéuniversitetet har anmälts av ett flertal studenter, bland annat för sexuella trakasserier. Nu ska ansvariga försöka ta reda på vad som hänt.

Ett antal anonyma studenter vid Linnéuniversitetet har anmält en lärare på en av universitetets utbildningar. 

Några av vittnesmålen berättar om att läraren pratar mer om sig själv än undervisar. Att läraren sagt att vissa yrken inte lämpar sig för kvinnor. Att läraren alltid skämtar på studenters bekostnad. Hen ska också vid ett tillfälle sagt att alla i klassen är ”lite efterblivna”.

I måndags hade Linnéuniversitetets ledning ett möte om hur man ska gå vidare med anmälan. Ledningen kom fram till att den berörda fakulteten där läraren jobbar ska inleda en utredning. 

– Det ligger nu på fakulteten att nu utreda om det här skett över huvud taget, säger Thorbjörn Nilsson, chef för universitetsledningens kansli. 

Påverkar det att läraren bara är inhyrd? 

– Det beror på utfallet av utredningen. Med en anställd lärare så har vi ett arbetsgivaransvar. När det gäller externa eller inhyrda så är det enklare att avbryta relationen med den läraren.

Hur ser den berörda fakulteten på anklagelserna? 

– De ser väldigt allvarligt på detta. Skulle det visa sig att det som står i anmälan stämmer så är det ett oacceptabelt beteende, säger Thorbjörn Nilsson.

Den berörde läraren ska enligt ledningen blivit underrättad om anmälan under måndagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".