Vattenkran och skylt till entrén vid Mönsterås kommun.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Mönsterås

Mönsterås bäst på att spara vatten

Många kommuner förbrukade cirka 20 procent mindre vatten i somras
1:15 min

Cirka en fjärdedel av alla kommuner som svarat på en enkät som Sveriges Radio gjort, uppger att vattenförbrukningen minskade jämfört med sommaren innan. Mest sparade Mönsterås.

Vattenförbrukning i somras:
minskade
oförändrad
ökade
uppgift saknas

Ekot har skickat ut en enkät om sommarens vattenförbrukning och drygt 75 procent av Sveriges kommuner har svarat. En fjärdedel av kommunerna säger i enkäten att de sparat upp till 20 procent på vattenförbrukningen jämfört med året innan.

Särskilt i södra och östra Sverige, där vattenbristen varit stor och omtalad, har många kommuner lyckats bra med att få ner förbrukningen.

Mest av alla har Mönsterås kommun sparat med över 20 procent.

Eksjöborna lyssnade på uppmaningarna

I Eksjö var det vattenbrist och där förbrukade invånarna 15 procent mindre vatten än sommaren innan. Det berättar chefen för vatten och avlopp i kommunen, Thorbjörn Johansson.

– Vi ser att det här är beviset, många har anammat från Eksjöbefolkningen att det har varit besvärligt.

Thorbjörn Johansson pekar på ett papper med två kurvor. Det är vattenförbrukningen i staden sommaren 2017 jämfört med sommaren ett år tidigare.

Och i år förbrukades alltså 15 procent mindre vatten efter att kommunen larmat om att nivån i sjön som kommunen tar sitt vatten ifrån sjönk betänkligt i början av året.

– Vi var nere på nivåer som närmade sig vattendomens lägsta yta, säger Thorbjörn Johansson.

Bättre på att stänga av kranen

Länsstyrelsen ändrade tillfälligt i vattendomen och en informationskampanj lanserades och efter det klarade Eksjö trots allt sommarens vattenförsörjning.

Bente Rasmussen, som bor där, har ändrat sina vattenvanor.

– Jag blev bättre på att stänga av kranen när jag borstar tänderna, sköljer inte under rinnande vatten, skalar inte potatis under rinnande vatten, sådana saker, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".