Mal i vatten.
En mal i Emån. Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå
Kalmar län

Miljonsatsning ska rädda malen

Havs- och vattenmyndigheten vill rädda malen. Den har tidigare funnits i hela landet men finns nu bara på fyra platser – varav en är Emån i Kalmar län.

Malen är den största sötvattenfisken vi har i landet och förutom Emån finns den även i Båvenområdet i Södermanland och i övre och nedre Helge å i Skåne.

Nu har Havs- och vattenmyndigheten (Hav) tagit fram ett program med åtgärder för att rädda malen, som vägledning till länsstyrelser, vattenvårdsförbund, vattenråd, fiskevårds- och sportfiskeföreningar.

Kostnaden beräknas landa på drygt 5,8 miljoner och programmet gäller perioden 2017-2021.

– Cirka fem procent av Sveriges djur- och växtarter saknar förutsättningar för att kunna vara livskraftiga och hotas av utrotning. Särskilda insatser krävs för att klara de mest hotade arterna och malen är en av dem, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald på Hav, i ett pressmeddelande.

Åtgärdsprogrammet handlar framför allt om att öka möjligheterna för malen att leka och vandra så att den kan föröka sig, det här genom att man öppnar upp vandringsvägar och återskapar miljöer där malen kan trivas.

I vissa områden kan det även behövas ett fiskeförbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista