Bild ur förundersökningen på äggen.
Bild ur förundersökningen på äggen.
Kalmar län

Liga tros ha plundrat ägg på Öland

De tre männen misstänks ha plundrat fågelbon från Riksgränsen i norr till Öland i söder. Totalt har runt 1 000 värdefulla ägg hittats hos männen och fallet ses som det näst största av sitt slag i Sverige.

– Det handlar om ett fanatiskt samlande, säger åklagaren Christer Jarlås.

Under sju års tid misstänks männen – 78, 63 och 62 år gamla – ha äggplundrat bon från fredade fågelarter. Totalt handlar det om runt 1 000 ägg, som främst ska ha tagits i fjällvärlden.

– Det är väl det näst största fallet i Sverige. Det allra största var ju Stekenjokksmålet. Där handlade det om flera tusen ägg, säger Christer Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till TT när rättegången mot trion börjar i Gävle tingsrätt.

"Ett samlarintresse"

I Stekenjokksfallet dömdes huvudmannen till ett års fängelse och två medåtalade män fick villkorlig dom och dagsböter. I det nu aktuella fallet ska äggplundringen inte ha gjorts för någon ekonomisk vinning.

– Nä, det är ett samlarintresse. Så är det i alla stora ärenden vi har haft. Tvärtom läggs det ner ganska stora summor på resor och annat för att ha de här samlingarna, säger Christer Jarlås.

De tre männen som åtalats misstänks för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och grovt artskyddsbrott. Dvärgbeckasin, blå kärrhök och brushane är några fågelarter som ska ha fått sina bon plundrade av männen, enligt åtalet. Totalt rör det sig om 39 olika anklagelser.

– En av dem (78-åringen) erkänner ganska många av gärningarna. De andra två nekar till i stort sett allt, säger åklagaren.

Inget generellt förbud

I Sverige finns inget generellt förbud mot äggsamlingar, vilket gör utredningstiden för den här typen av brott blir lång.

Vi måste identifiera ägg från naturen och samlingar. Vi måste jämföra ägg för ägg. Det tar väldigt lång tid, säger Christer Jarlås.

Fakta: Upptäcktes under havsörnsbo

Tre män – 78, 63 och 62 år gamla – har åtalats misstänkta för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och grovt artskyddsbrott under tidsperioden 2008–2014.

Männen ska ha plundrat bon på ägg från skyddsvärda fågelarter på flera platser i Sverige. Bland annat ska det ha skett i Tavvavuoma och Abisko i Norrbotten, på Nipfjället i Dalarna, i naturreservatet Kvismaren i Närke och i Stekenjokk i Västerbotten.

Polisen kom männen på spåren efter att 78-åringen upptäcktes under ett havsörnsbo i ett fågelreservat i Sandviken av personal från länsstyrelsen i maj 2014.

Rättegången mot trion inleddes på tisdagen i Gävle tingsrätt och den väntas pågå i totalt åtta dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista