Omar Mahamed Ismail sitter i en trapp med löparskor på.
Omar Mahamed Ismail gjorde nyligen landslagsdebut. Snart är det dags för JEM i terräng. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Sprang till skolan i Somalia – nu tävlar han för Sverige i EM

3:14 min

För tre och ett halvt år sen kom Omar Mahamed Ismail till Sverige. Nu ska Högby IF:s löpartalang för andra gången tävla för svenska landslaget, i junior-EM i terräng i Šamorín i Slovakien.

Det har gått väldigt fort för Omar Mahamed Ismail. Och inte bara på löparbanorna.

För några år sen sprang han till och från skolan hemma i Somalia, för några veckor sedan blev han svensk medborgare och nu ska 17-åringen tävla för Sverige i junior-EM i terräng. Det blir hans andra landslagsuppdrag efter de nordiska mästerskapen i Danmark i början av november.

– Det är roligt att tävla för Sverige, hela landet är bakom dig. Det är spännande, säger Omar Mahamed Ismail.

Men du blev nervös också när du blev uttagen?

– Jättenervös, säger han och ler.

Junior-EM i terräng i Šamorín i Slovakien äger rum den 10 december och Omar Mahamed Ismail tävlar i P19-klassen. I seniorklassen finns också klubbkamraten David Nilsson.

I ljudklippet ovan kan du höra Omar Mahamed Ismail berätta mer om sin bakgrund i Somalia, känslan av att ta på sig den svenska landslagströjan och målen med löparkarriären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista