Pauline Fransson, konstnär, med blommor och diplom.
Pauline Fransson är en av tre stipendiater. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Tre kvinnor fick ta emot landstingets kulturstipendium

3:44 min

I dag, onsdag, delades landstingets kulturstipendium ut till tre unga kvinnor. Det är Tove Folkesson, Anna Steinrud och Pauline Fransson som prisas.

Författaren Tove Folkesson, 36 år, får belöningsstipendium på 25 000 kronor och musiker/violinist Anna Steinrud, 23 år, och konstnären Pauline Fransson, 27 år, får arbetsstipendium på 50 000 kronor vardera.

 – Det betyder jättemycket för mig. Dels ekonomiskt är det jättestort eftersom man är i en bransch där det kanske inte alltid regnar över en, men kanske framförallt att bli uppmärksammad och få den bekräftelsen, säger Pauline Fransson. 

Pauline Fransson som ägnar sig åt landskapsmåleri och teckning kommer troligen använda sina pengar för att fortsätta utbilda sig i Mongoliet där hon studerat teckning. 

Anna Steinrud kommer använda sina pengar till sina pågående studier i England.

Tove Folkesson har skrivit tre böcker varav Kalmars jägarinnor kanske är den mest kända. 

– Det är inte lätt att bli poet i sin egen hemstad. Med Kalmars jägarinnor var jag ganska säker på att inte krönas till profet, men trodde inte eller att Kalmar skulle ta emot mig med så öppna armar som ni gjort. Litteraturen skaver. Det är som det ska. Och det blir aldrig färdigt. Tack för att ni ger mig medel och uppmuntran att fortsätta, skriver Tove Folkesson i ett uttalande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista