Ulf Olsson håller i en skiva.
Ulf Olsson. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Borgholm

Dj Uffe hyllar vinylen: "Du kan aldrig få ett bättre ljud"

8:53 min

Ulf Olsson från Borgholm köpte sin första vinylskiva som sjuåring. Sedan dess har antalet växt till 10 000. I dag, onsdag, är han en av de som firar "Vinylskivans dag".

Ulf Olsson förklarar sin passion för vinyl med att han alltid haft "pop i knoppen".

– Jag hade inte tid att lära mig spela gitarr, men jag ville stå på scen, det var en längtan och det var där det började hända, säger Ulf Olsson.

Han började dj-karriären i liten skala och åkte ut på skoldansspelningar med 20 singlar i bagaget, och på den tiden gjorde det inget om låtarna spelades om och om igen under samma kväll.

– Folk var så glada och jag hade skaffat en gammal orkesteranläggning så det var bra tryck.

Han fick fler och fler spelningar och 1978 small det till ordentligt i branschen och discomusiken tog över dansbandens era.

– Det var ju oss de ville ha, så vi tog liksom över de stora ställena och det fanns ju väldigt mycket ställen i Sverige, berättar Ulf Olsson.

Personligt rekord slog han 1982 då han genomförde 229 spelningar under ett år. Riktigt så många blir det inte 2017, även om han fortfarande åker på spelningar. Och naturligtvis är det vinyl som spelas, eftersom ingen annan produkt, enligt Ulf Olsson, kan förmedla samma känsla.

– Du kan aldrig få ett bättre ljud om du har bra vinylpressningar, bra skivspelare och bra rigg/anläggning. Och du får en dynamik och värme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista