Eva Sundby en av skaparna till den nya julbocken. Ligger på bockens rygg.
Eva Sundby, en av skaparna till den nya julbocken. Foto: Ebba Rosencrantz/SR.
Borgholm

Nu kommer julbocken till Borgholm

Hör skaparen bakom bakom den jättelika julbocken
0:51 min

Borgholm är känt för sitt okonventionella pynt. Och i år är det premiär även för juldekorationer. Detta i form av en fyra och en halv meter hög julbock.

Borgholms kommun sparar inte på krutet när det kommer till diverse pynt. I påskas fick en stor tupp i björkris pryda sin plats på torget, och i höstas firade man skördefest med hjälp av jättepumpa klädd i majs.

Och i år har man för förstas gången även tagit sig an julen. Och detta med bravur. Idag invigdes nämligen årets julpynt i form av en fyra och en halv meter hög granrisklädd julbock.

– Julbockar har jag gjort i ganska många år men en så här stor har jag aldrig gjort. Det är verkligen rekord för min del, säger konstnären Eva Sundby som är en av dem som står bakom bocken.

Bockens stomme är gjord av trä som sedan klätts i både enris och granris. Och just att få tag i tillräckligt med granris på det karga Öland var faktiskt en av de största utmaningarna.

– Här finns ju knappt några granar så jag grundade faktiskt med enris, säger Eva Sundby.

Till helgen vankas det julmarknad i Borgholm och då kan den som vill vara med och rösta på vad den nya, något barriga Borgholmsbon ska heta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".