Christer Jonsson, centerpartistiskt landstingsråd och Anders Henriksson, socialdemokratiskt landstingsråd i Kalmar län.
Christer Jonsson (C) och Anders Henriksson (S). Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Fortsatt politisk oenighet om landstingets ekonomi

1:22 min

Det är fortsatt stor politisk oenighet kring hur landstingets ekonomi egentligen ser ut. Det visar den inledande debatten under landstingsfullmäktige.

Alliansen som är i opposition menar att den politiska majoriteten inte tar det ekonomiska ansvaret när verksamheterna, hälso- och sjukvård, psykiatrin och primärvården överskrider sina budgetar med 225 miljoner tillsammans. Där står hälso- och sjukvårdsförvaltningen för den absolut största delen. 

– Det är ett faktum att vi har stora verksamhetsunderskott och de vägrar Anders prata om och ta i, och det är väldigt orättvist mot de verksamhetschefer vi har som varje år vet att den budget vi får kommer aldrig hålla, säger centerpartistiska landstingsrådet Christer Jonsson.

Anders Henriksson, landstingsstyrelsens ordförande och socialdemokratiskt landstingsråd vill istället, som tidigare, fortsätta peka på att landstinget totalt sett går plus för tolfte året i rad.

– Det finns mer att göra naturligtvis, men vi är målmedvetna och har ordning på ekonomin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista