Tobias Bromander, forskare. Foto: Petra Ekelöf
Tobias Bromander, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Foto: Petra Ekelöf/Sveriges Radio
Kalmar

Forskare om fake news: Stort problem för demokratin

5:11 min

Fake news är ett begrepp som används flitigt från olika håll i samhälls- och mediedebatten. Inte minst i USA. Men Enligt Tobias Bromander vid Linnéuniversitetet finns falska nyheter även här.

På torsdagskvällen anordnas en forskarpub på Kallskänken i Kalmar där begreppet fake news ska diskuteras.

En av dem som kommer dit är Tobias Bromander, som är lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Det är nyheter som är påhittade, de är uppdiktade. Man vill på något sätt medvetet vilseleda för egen vinning, säger Tobias Bromander om begreppet "fake news".

Från att från början ha syftat på just detta, alltså påhittade nyheter, har begreppet allt mer börjat användas om nyheter som inte passar den egna världsbilden. En oroande utveckling, menar Tobias Bromander.

– Sett ur ett demokratiskt perspektv så är det där ett ganska stort problem. Det får inte bli så att så fort man inte håller med, eller om det är så att argumenten tryter, så skriker man "fake news".

"Klassisk källkritik"

Enligt Tobias Bromander finns det mycket du som enskild person kan göra för att motverka spridningen av falska nyheter.

– Det enklaste är ju en klassisk källkritik, problemet är att det kan vara ganska tidskrävande – och många gånger när vi läser nyheter så har vi inte så mycket tid. Men man ska ifrågasätta källor och fundera på vem som står bakom nyheten.

Förutom Tobias Bromander kommer även P4 Kalmars kanalchef Jesper Ericson och P4 Kalmars agendachef Louise Haag samt Centerpartiets politiska sekreterare Per Skogberg till forskarpuben klockan 18.00 på torsdagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista