Kährsfabriken
Kährsfabriken. Arkivbild. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Nybro

Kvinna nära dras in i maskin i natt – räddades av kollega

1:07 min

En mycket otäck olycka inträffade natten mot fredagen på Kährs golvfabrik i Nybro. En kvinna fastnade med sin scarf i en maskin och var på väg att dras in i maskinen.

Larmet om olyckan kom vid 01.30-tiden från nattskiftet på Kährs. Kvinnan som är i 55-årsåldern stod intill en maskinen. När hon böjde sig fram så ska valsarna i maskinen ha dragit in kvinnans hals och ansikte mot maskinen.

Jonas Jerklind är platschef på Kährs och säger till P4 Kalmar att en händelse som denna såklart är jobbig och egentligen inte ska kunna inträffa.

Vad händer i dag?

– Huvudskyddsombudet och arbetsmiljöombudet är här och undersöker händelsen och vi har startat en utredning om varför detta hände, säger han och fortsätter:

– Den maskinen som olyckan skedde vid är inte igång i dag, men annars är produktionen i full gång.

Det var en arbetskamrat som såg vad som var på väg att hända och kunde rädda kvinnan. Maskinen nödstoppades och man kunde skära av scarfen som fastnat – men kvinnan satt fortfarande fast i maskinen.

Hon fördes till Länssjukhuset i Kalmar och på morgonen meddelades därifrån att hon fick intensivvård för allvarliga skador.

– Som jag förstod det så svävade hon i livsfara, men hennes arbetskamrat räddade henne. Exakt hur vet jag inte, kanske genom att stänga av maskinen eller att slita loss plagget från maskinen, säger Jörgen Gustavsson vid Växjöpolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista