Villor.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Hultsfred

Hultsfred mot strömmen när huspriserna sjunker

Bostadspriserna sjunker i Sverige, men det är stor skillnad mellan olika kommuner. I Hultsfred har priserna har stigit med 19 procent sedan början av sommaren.

 De som sålt sin villa i Lysekil eller Tierp hör till förlorarna. Vinnarna finns i stället i Hultsfred respektive Falköping.

Detta enligt statistik över utvecklingen på villapriser sedan början av sommaren.

Nyproduktion, räntor som på sikt är på väg upp och nu i veckan beskedet om skärpt amorteringskrav.

Allt har bidragit till en trögare bostadsmarknad, vilket också visat sig på de senaste månadernas siffror från Svensk mäklarstatistik.

Ytterligare ett bevis för marknadsläget är de siffror som Svensk Fastighetsförmedling tagit fram åt TT gällande hur villapriserna förändrats i oktober jämfört med juni.

Nedgång på riksnivå

På riksnivå är nedgången en procent men på kommunal nivå finns det stora skillnader.

Största prisfallet på kommunnivå har skett i Tierp och Lysekil med 14 procents nedgång följt av Ludvika kommun med 13 procent.

– Jag är lite överraskad. Visst, en del fastigheter sticker inte i väg i budgivningar som tidigare men det finns fortfarande dom fall som man tänker "hur sjutton kunde man komma upp i den nivån", säger Robert Lindell, fastighetsmäklare i Tierp om siffrorna.

– Här uppe är det annars mycket naturliga försäljningar. Här köper eller säljer man i samband med separationer eller dödsbon och ingen som köper i rena spekulationssyften.

Välkomnar utvecklingen

Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling, kommenterar statistiken i ett pressmeddelande:

"Statistiken bekräftar att prisutvecklingen på villor saktat in sedan juni. Vi välkomnar det lugnare tempot för att ge både köpare och säljare mer tid att tänka efter vid en bostadsförsäljning som är en av de största affärerna man gör i livet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista