Text ur lagen om stöd och service, LSS. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Lagen om stöd och service är i fokus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Manifestation för funktionshindrade gav hopp

1:41 min

I 21 städer hölls under söndagen manifestationer i protest mot besparingar som drabbar de funktionsnedsatta, främst de som är beroende av personliga assistenter. I Kalmar var drygt ett 100-tal samlades på Larmtorget.

Många av de som förlorat sina personliga assistenter eller riskerar att göra det, fanns på plats i duggregnet. Men stunden på Larmtorget gav hopp.

-Det var magiskt, säger Anna-Carin Birgersgård från Kalmar, som drabbades av en stroke för tio år sedan dess haft assistens.

Hur viktig är en sådan här manifestation?

-Den är grundläggande för att våra beslutsfattare ska förstå situationen. Men de politiker som framträdde i dag hade tagit till sig vårt budskap. Det är glädjande, säger Anna-Karin Birgersgård.

-Alla skyller hittills på alla, och det blir en rappakalja av det. För att vi ska ha ett värdigt liv, så måste något hända nu, säger Anna-Karin Birgersgård.

TT: De senaste åren har allt fler fått assistansrätten indragen eller minskad sedan Försäkringskassan ändrat tolkningen av regelverket. Statens och kommunernas kostnader för assistans fördubblades till cirka 29 miljarder kronor mellan 2000 och 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista